تصفیه فاضلاب بهداشتی به روش SBR
تصفیه فاضلاب به روش راکتور متوالی منقطع (SBR) یک سیستم لجن فعال منقطع بصورت پر و خالی شونده برای تصفیه فاضلاب میباشد. این سیستم یکی از فرآیندهای هوازی تصفیه فاضلاب است که بدلیل پایین بودن هزینه و بازده مطلوب در حذف آلاینده ها در سال های اخیر جهت تصفیه فاضلاب های شهری و صنعتی کاربرد فراوانی یافته است.
در روش SBR ،فاضلاب جهت تصفیه به یک راکتور منقطع واحد منتقل میگردد و پس از حذف اجزای نامطلوب ،فاضلاب تخلیه میگردد.
در تمام سیستمهای SBR عمل تصفیه در قالب 5 مرحله ای که در ادامه می آید، بصورت متوالی انجام می شود.
1- پرشدن
2- واکنش هوادهی
3- ته نشینی
4- تخلیه
5- آزاد یا استراحت
فرآیندهای متعادل سازی، هوادهی و زلال سازی توامآ میتوانند با استفاده از یک واحد راکتور منقطع صورت بگیرند. برای بالابردن بازدهی سیستم دو یا چند راکتور منقطع تعبیه میگردد و در مورد فاضلابهای با جریان دائمی، حداقل به دو تانک نیاز است تا زمانی که یک تانک در حال پرشدن است، تانک دیگر در حال انجام مرحله تصفیه باشد.
سیستمهای SBR به طور چشمگیری برای تصفیه فاضلابهای شهری و صنعتی به کار رفتهاند.این روشها در تصفیه فاضلابهای با جریان متناوب و یا جریان کم ،نقش بی نظیری دارند.
بر خلاف آنچه تصور میشود، فرآیندهای منقطع پر و خالی نظیر SBR روشی نیست که در سالیان اخیر پیشرفت نموده باشد و به علت پیشرفت دستگاهها و تکنولوژیهای جدید استفاده از سیستمهای SBR در اواخر دهه ۱۹۵۰ و اوایل دهه ۱۹۶۰ مجدداً رونق گرفت.پیشرفت در سیستمهای کنترل و تجهیزات هوادهی به سیستم SBR اجازه داد تا به طور موفقیتآمیزی با سیستم تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال متعارف رقابت نماید.
سیستمهای واحد تصفیه فاضلاب SBR و لجن فعال متعارف هر دو مشابه یکدیگر میباشند.سیستم تصفیه فاضلاب SBR با سیستم لجن فعال متعارف اختلاف چندانی ندارد بجز آنکه این سیستم به فضای کمتری و زمان بیشتری نیاز دارد.تفاوت این دو تکنولوژی در این است که سیستم تصفیه فاضلاب SBR با یک کنترل توالی زمان، عملیات متعادلسازی، تصفیه بیولوژیکی و زلالسازی ثانویه و گندزدایی را در یک حوضچه انجام میگردد. این مدل از راکتورها، در واقع زلالسازی اولیه را نیز در خود شامل میشوند در صورتی که در سیستم لجن فعال متعارف، فرآیندهای فوق هر یک بایستی در مخزنی جداگانه صورت پذیرند.
مزایای سیستم تصفیه فاضلاب به روش SBR :
• قابل انعطاف بودن و تغییر در ابعاد
• عدم نیاز به مخزن ته نشینی
• اشغال فضای کمتر توسط این سیستم به دلیل حذف واحدهای ته نشینی
• نیاز نداشتن به پمپ های لجن کش و یا ایرلیفت پمپ به جهت حذف سیستم برگشت لجن
• کاهش هزینه بدلیل حذف واحدهای زلالسازی و سایر تجهیزات
• قابلیت حذف نیتروژن و فسفر
• حجم کمتر راکتور در مقایسه با سیستم اختلاط کامل